Bella Lugano

Vakantie chalets aan het Luganomeer in Porlezza, noord Italië

Lugano

Lugano is de grootste stad van het Italiaanssprekende kanton Ticino in Zuid-Zwitserland. Verder is het de hoofdplaats van het district Lugano. Binnen dit district vormt (de gemeente) Lugano tevens een cirkel of kring.
De aan de zuidzijde van de Zwitserse Alpen liggende en aan weerszijden door Italië omgeven stad is duidelijk Italiaans van karakter maar heeft de Zwitserse doelmatigheid. In de stad zelf wonen 59.000 mensen, in de agglomeratie ongeveer 140.000. Het grootste deel van de bevolking spreekt Italiaans en is rooms-katholiek. Burgemeester is Giorgio Giudici. Lugano heeft een eigen vliegveld, namelijk Lugano Airport.

 

Lugano ligt aan het Meer van Lugano, in het Italiaans Ceresio of Lago di Lugano. Het meer ligt tussen het Lago Maggiore en het Comomeer in. Het meer is kleiner dan de twee laatstgenoemde meren, maar doet er qua grandeur niet voor onder. Vanuit de stad kan men wandelingen rond het meer maken en er boottochten op maken, bijvoorbeeld door Italië te bezoeken door naar het westelijke of oostelijke punt te varen. Daarnaast zijn er vele pittoreske plaatsjes rond het meer, zoals Gandria.
’s Avonds wordt de oever van het meer verlicht, wat een mooie indruk geeft. Diverse restaurants grenzen middels hun terras direct aan het water. Meer info op: HetLuganomeer.nl